I anledning af Skiveegnens Kulturuge den 10.-17. juni sætter vi ansigt på nogle af kulturens ildsjæle med en portrætserie. Her kan du møde cirkusartisten Frida Nørskov.
Frida Nørskov er 12 år og allerede en habil cirkusartist. Hun har optrådt i cirkus i hele landet og drømmer om at leve af sin passion. For selvom cirkusverden til tider er barsk, er det også et ganske særligt univers med magi, enestående stemning og plads til alle.
Første gang lille lyshårede Frida Nørskov trådte op på en udspændt stålwire, som løftede sig let over Cirkusfabrikkens kolde gulv, var ingen succes. Faktisk faldt hun pladask med hovedet først på den hårde beton, og det kunne have været enden på den cirkusprinsessehistorie.
Men Frida Nørskov er ikke et barn, som frygter hverken knubs eller udfordringer. I dag, 6 år senere, er hun én af Skiveegnens sejeste cirkuspiger, som turnerer med Cirkus Trapez, og har optrådt i Cirkusgården Løkken, ved Det Store Ståhejgilde i Fly, på Kulturmødet Mors, til Børnekulturnat i Skive og rundt i det jyske med den lokale cirkusskole Salling Cirkus Kids. Senere på året skal hun konkurrere i Cirkusperformance i Litauen. Med andre ord: Frida er en eftertragtet og meget dygtig artist.
- Det bliver aldrig kedeligt at lave cirkus, for der er altid mere at lære, og du kan lave alt i en cirkusmanege. Kun fantasien sætter grænser, og hvis du er dygtig nok til ét eller andet, kan du komme med i et cirkus. Der er plads til alle de sjove og skæve, siger Frida Nørskov.
Et familieforetagende
Vi møder hende på hjemmebanen Cirkusfabrikken i Lindum. Et kæmpestort nedlagt mejeri med højt til loftet, farverige madrasser på gulvene og dybe kældre, hvor cirkustøj, glitter, glimmer, tyl og kostumer hænger i lange rækker. Udenfor murene står gamle cirkusvogne og campingvogne i klynger.
- Cirkus er så skævt og skørt og meget langt væk fra det, de fleste tænker, man kan lave til hverdag. Så det er dejligt, at vi har sådan et sted. Her er altid god stemning og gang i en masse, fortæller Frida Nørskov med et smil i de omgivelser, hvor hun igennem årene har opnået det, som er uopnåeligt for de fleste.
Som hun plejer, når hun kommer på Cirkusfabrikken, har Frida Nørskov medbragt sin mor Bettina Nørskov og det smukkeste hjemmedyrkede gadekryds Kaptajn. Han soler sig mageligt på terrassen, imens mor Bettina brygger en kop kaffe så sort, at den kunne vække en død mand:
- Hvis man vil nogen steder med det kreative, skal forældrene bakke op. Det er umuligt for et barn at gøre alene, siger Bettina Nørskov.
Både hun og bonusfar David og er helt afklarede med, at cirkus nu er et familieforetagende, som har kapret det meste af fritiden med træning, shows, fremstilling af udstyr og kostumer, samt adskillige timer på landevejene.
- Bare Frida er glad. Det er simpelthen så vigtigt for os, og jeg synes, at vi er så heldige, fordi cirkus er blevet en livsstil for hele familien, understreger hun.
Ligesom Familien Nørskovs trofaste blandingshund Kaptajn er cirkus en lidt ubestemmelig race. En kunstart i krydsfeltet mellem det kommercielle og det kunstneriske, som aldrig rigtig har nydt fuldendt respekt i den traditionelle kultur, selvom cirkus har underholdt, forbløffet, overrasket og rørt os i mere end 250 år.
Frida Nørskov er med under Skiveegnens Kulturuge. Foto: Privat
Ét stort fællesskab
Når Frida Nørskov ikke turnerer rundt med cirkus, går hun i 6. klasse på Thise Friskole og bor på en gård sammen med mor Bettina, bonusfar David og et væld af dyr; Seks heste, fire hunde, geder, grise og katte. Hun træner flere gange om ugen på Cirkusfabrikken, men for tiden turnerer Frida Nørskov rundt med Cirkus Trapez. Et vaskeægte omrejsende cirkus med bolsjestribet telt, cirkusvogne og en broget skare af artister, som mestrer det vildeste, det sjoveste, det krævende:
- Jeg kan godt lide at rejse rundt i hele landet og opleve en masse små byer. Vi møder mange mennesker og ser mange små kultursteder, for vi kommer meget rundt. Vi gør jo meget ud af at fortælle, at vi er der, så vi går rundt med flyers på skoler og i børnehaver, går på stylter i gaderne for at trække folk til og sådan noget.
Der er meget arbejde i det, men det er megahyggeligt og sjovt, siger Frida Nørskov:
- Cirkus er bare det, jeg vil. Jeg ved ikke, hvad jeg ellers skulle … Det er det eneste, jeg laver.
- Det er det, medgiver Bettina Nørskov: - Jeg kan godt mærke, at Frida har manglet det dér forbillede som viser, at det godt kan lade sig gøre at følge sin drøm og blive til noget indenfor cirkus. Men hun har fået et kæmpestort netværk i de dér cirkuspiger. De mødes på kryds og tværs over hele landet. Og sikke en forbedring i sprogkundskaber! De fleste trænere er fra udlandet, så alt foregår på engelsk og tysk.
Kreativt kaos
Frida Nørskov har netop købt sit første flytte-hjemmefra-udstyr; en miniblender. Hun var blot 11 år, da hun første gang optrådte ude og var væk hjemmefra i to uger:
- Det var helt sikkert hårdere for mig, end det var for Frida, ler Bettina Nørskov.
- Ja, jeg vil jo gerne selv, smiler datteren: - Og jeg lærer en masse. Jeg hjælper lidt med dyrene, har mit eget udstyr med og skal selv sørge for den campingvogn, jeg har med. Strøm og vand og sådan noget. Tømme toiletter, haha.
Frida Nørskov er allerede i en meget tidlig alder en erfaren problemknuser, for som hun siger med et grin:
- I cirkus er der næsten altid kaos, og man ved aldrig rigtigt, hvad man skal. Men det er sådan, det er. Uanset hvilket cirkus du kommer i, er der aldrig helt styr på tingene. En masse kaos, men det er også lidt hyggeligt, for det fede er, at man bare går ind og gør sine ting alligevel, finder ud af det sammen og hjælper hinanden.
Mor Bettina nikker:
- Ja, selvom cirkuslivet er hårdt og til tider ubarmhjertigt, er det også ekstremt rummeligt og givende. Jeg kan mærke, at cirkus har lært Frida rigtig meget om at være et godt menneske. I cirkusverdenen opfører man sig ordentligt overfor andre, der er plads til alle, og man gør sit til at løfte folk op og hjælpe hinanden.
Jeg synes, det er så vigtigt at få sagt, at cirkus er for alle.
- Ja, både for dem, som vil prøve cirkus for sjov og for dem, som vil drive det til en levevej, bryder Frida Nørskov ind.
Selv er hun blandt sidstnævnte. For selvom hun ikke engang er gammel nok til at gå med aviser, ved hun allerede, hvad hun vil med sin fremtid:
- Når jeg er færdig med skolen, har jeg tænkt mig at tage på et cirkusgymnasium i et andet land. Måske Sverige. Jeg vil helt sikkert gøre, hvad jeg kan for at leve af cirkus, slår hun fast.